Ons ecosysteem

Het Blue Innovation Center is onderdeel van een steeds groter ecosysteem geïnspireerd op de Blue Economy waarin bedrijven en instellingen met elkaar samenwerken, projecten opstarten en producten en diensten ontwikkelen die relevant zijn voor afnemers en voor de samenleving als geheel. Het epicentrum van het ecosysteem is het Blue Innovation Center in Venlo.

Ambitie

De initiatiefnemers van het Blue Innovation Center geloven dat het toepassen van de filosofie van de Blue Economy kan leiden tot een krachtig Blue Innovation ecosysteem met bedrijven die op natuur geïnspireerde innovaties realiseren die substantieel bijdragen aan werkgelegenheid, innovatiekracht, innovatiecultuur en economische groei in Venlo, Nederland en de wereld.

Het Blue Innovation Center stelt zich tot doel om in 2020 het volgende bereikt te hebben:

  • 100 nieuwe ideeën

  • 20 nieuwe bedrijven

  • 250 banen voor hoger opgeleiden

Regio Venlo en het Blue Innovation Center

Regio venlo: uniek economisch kruistpunt

Wanneer gekeken wordt naar de diverse economische drivers van de regio, dan komen er drie sectoren naar voren: agrifood, logistiek en high-tech maakindustrie. Noord-Limburg zit op een uniek economisch kruispunt. In het westen regio Eindhoven met de Technische Universiteit, een sterke hightech sector en diverse multinationals waaronder Philips en ASML, in het oosten een internationaal zeer sterk economische regio ‘das Ruhrgebiet’, in het noorden Food Valley en de Wageningen Universiteit en in het zuiden de twee Brightlands: Chemelot Campus en de Health Campus met de Universiteit van Maastricht.

UNIEKE CROSS-OVER TUSSENHIGHTECH EN AGRIFOOD

Daarnaast heeft geen enkele regio in Nederland de unieke combinatie van een sterke economische driver op het gebied van hightech én op het gebied van agrifood. Deze unieke combinatie en de vele cross-overs tussen beide (top)sectoren in de regio biedt een zeer duurzame en onderscheidend potentieel voor Noord-Limburg.

AANSLUITENDE PROPOSITIE OP DE BLUE ECONOMY

Daarnaast zijn beide sectoren zeer belangrijk voor de realisatie van de ambities zoals deze geformuleerd staan in de Blue Economy. Door deze regio te benoemen tot wereldwijd de eerste regio die zich primair gaat toeleggen op de realisatie van de ambities van de Blue Economy kan dit leiden tot een verdere versterking en tot een duidelijk gezicht van dit gebied, in eerste instantie regionaal, snel daarna nationaal en internationaal.

Brainport en het Blue Innovation Center

Regio Venlo is onderdeel van regio Brainport (Zuidoost Nederland). In deze regio zijn sterke multinationals gevestigd als ASML, Philips, DSM, Océ/Canon, NXP, Sabic etc. Als innovatieve hightech regio is Brainport goed voor een belangrijke bijdrage aan de nationale industrie export en een kwart van alle private investeringen in R&D. Brainport levert 37 procent van alle patenten die in Nederland jaarlijks worden geregistreerd. Van duurzame energie, tot veilige mobiliteit en slimme zorg op afstand: in Brainport worden oplossingen bedacht voor vraagstukken die overal te wereld spelen op het gebied van energie, mobiliteit en gezondheid. Zo draagt Brainport, als hightech motor van Nederland, bij aan meer economische groei én aan een duurzamere, gezondere en veiligere samenleving.