De twee initiatiefnemers van Smart Robotics, Mark Meting en Haico Sandee.

START-UP SMART ROBOTICS OPENT DEUREN

Donderdag 04 juni heeft de start-up Smart Robotics officieel haar deuren geopend. De organisatie verhuurt industriële robots voor repeteerbare werkzaamheden aan bedrijven in de logistiek en productie. Daarmee biedt het een interessant alternatief voor uitzendkrachten. Smart Robotics heeft niet voor niets de uitdagende pay-off: het uitzendbureau voor Slimme Robots. De organisatie is de eerste bewoner van het beoogde nieuwe Blue Innovation Center op de High Tech Campus in Eindhoven.

Grote vraag naar Robotica in de maakindustrie

Volgens Mark Menting, directeur en mede aandeelhouder van Smart Robotics, bestaat er in de maakindustrie grote vraag naar dergelijke robotica, omdat bedrijven er kosten mee kunnen besparen en er de kwaliteit en veiligheid op de werkplaats mee kan worden vergroot. ‘We verwachten in het eerste jaar een omzet van ruim €1 mln te realiseren. Daarna kan het hard gaan’, aldus Menting, die ook grote internationale ambities heeft met zijn bedrijf.

Robots pakken geen banen af van uitzendkrachten

Robots zullen volgens hem geen banen afpakken van arbeiders. ‘Slimme robots stellen West-Europa juist in staat om productie te behouden door de kosten te verlagen. Er hoeft minder productie te worden verplaatst naar Azië. Ook kunnen bedrijven die anders misschien geliquideerd zouden worden dankzij robots overeind blijven.’

Dit bericht is een samenvatting van een artikel dat gisteren verscheen in het Financieel Dagblad.