ROBERT KENNEDY, DUURZAME INSPIRATIE VOOR VENLO

Op dinsdag 16 juni houdt Robert F. Kennedy jr. een bevlogen betoog voor zakelijke beslissers van Venlo en omstreken. De Amerikaanse milieuactivist, die onder andere de vervuilers van de rivier de Hudson met juridische middelen op de knieën heeft gedwongen, is uitgenodigd door Rabobank Venlo e.o., zonnecollectorenproducent Solarus en het Blue Innovation Center om Venlo als duurzame regio een impuls te geven. “De fundamenten voor duurzaamheid zijn in Venlo al gelegd”, zegt Dick Hak van Rabobank Venlo e.o. “Door dit soort seminars te faciliteren, kunnen we nu ook vervolgstappen zetten.”

In Venlo gebeuren mooie dingen op het gebied van duurzaamheid. Dick Hak: “Sinds 2008 ondersteunt het Fonds voor Innovatieve Bedrijven en Projecten van onze bank initiatieven rondom start-ups gericht op innovatie en duurzaamheid. Inmiddels zijn zeventien start-ups via dit fonds gefinancierd. Hier zijn onder andere het Blue Innovation Center en het platform Kickstart uit ontstaan. Eén van de start-ups die via het platform Kickstart is geholpen, is zonnecollectorenproducent Solarus B.V. Het doel is om via dit fonds door de groeien naar veertig succesvolle start-ups in 2020.”

Directeur Leen Zevenbergen van Solarus is degene die vanuit het Blue Economy-netwerk Robert Kennedy naar Venlo brengt om ook andere ondernemers kennis te laten maken met zijn visie op duurzaamheid. “Ons bedrijf wordt genoemd in het boek van Blue Economy-oprichter Gunter Pauli als één van de honderd technologieën die de wereld kunnen verbeteren en banen kunnen creëren. Wij stimuleren graag dat andere bedrijven ons voorbeeld volgen en zich ook met duurzame innovatie gaan bezighouden.” Jeroen Rondeel, directeur van het Blue Innovation Center, vervolgt: “En start-ups die duurzame innovaties naar de markt willen brengen, kunnen bij ons terecht. Zo is de cirkel rond; financiering, begeleiding, R&D locatie en een hart voor duurzaamheid, samen maken we het waar in Venlo en omstreken.”

Robert F. Kennedy jr. is een zoon van RFK sr. en neef van JFK. In Amerika heeft Time Magazine hem in 1999 uitgeroepen tot een van de ‘Heroes for the Planet’ voor zijn werk met de organisatie Riverkeeper. Zijn betoog gaat vooral over de overheid die bepaalt hoe de samenleving eruitziet met belastingwetten, handelsverdragen en andere regels. De vraag is of we andere wetten nodig hebben om een schonere, gezondere, meer rechtvaardige samenleving te creëren? Of kunnen we met bestaande wetten deze doelen bereiken? Hij heeft als advocaat het recht ingezet om de Hudson rivier, die in New York in de Atlantische Oceaan uitmondt, schoon te procederen. Op basis van bestaande regelgeving hebben alle vervuilende industrieën hun afvalwater moeten zuiveren. Robert F. Kennedy jr. zegt dat het recht leidt naar de door ons gewenste toekomst. Hij is op die manier een voorstander van ‘Playing by the rules’.