Revolutie in componenten verbinden

Op donderdag 30 april vond de officiële opening plaats van het Application Center van Pulseform, een bedrijf dat componenten verbindt met een revolutionaire techniek op basis van elektromagnetisme. “Samen met onze partner Magnet-Physik uit Keulen maken wij elektromagnetisch pulse vormen (EMPF) bereikbaar voor alle industrieën waar componenten aan elkaar worden verbonden”, vertelt Jeroen Rondeel, directeur van Pulseform. “Wij bieden een sterk alternatief voor milieuonvriendelijke processen zoals lassen, solderen en lijmen.”

Het Pulseform Application Center is gevestigd in het Blue Innovation Center in Venlo. Hier ontstaan duurzame innovaties en worden ze succesvol naar de markt gebracht. “Dit is een uitgelezen plek voor ons”, vertelt Jeroen. “Doordat hier veel technische en creatieve bedrijven bij elkaar zitten, delen we kennis en helpen we elkaar verder, zowel in technologie als in contact met de markt.” De opening van Pulseform bestond uit een informatief gedeelte waarin de technologie uitgebreid werd toegelicht door Pulseform en Magnet-Physik. Daarna werd de werking van de EMPF-machine gedemonstreerd op componenten.

1. Losse componenten
2. Componenten plaatsen
3. EMPF Machine bedienen
4. Componenten verbonden

De belangrijkste technologie die in een EMPF-machine wordt gebruikt is magnetiseren. De technologie magnetiseert één of beide componenten voor een fractie van een seconde en krimpt de delen stevig aan elkaar. Jeroen: “Tests wijzen uit dat met EMPF de verbinding niet meer de zwakste schakel is en dat het onderdeel eerst breekt voordat de verbinding het begeeft. Dit is uiteraard goed nieuws voor onderdelen die voor onderhoud onbereikbaar zijn en waarbij de las nu een risico vormt.” Aluminium, koper, brons en dun staal kunnen worden gecombineerd met andere metalen of plastics, zelfs vooraf gecoate onderdelen, zolang het geleidende materiaal aan de buitenzijde van de verbinding zit of er een geleidende huls wordt gebruikt. Een technisch voordeel is dat het krimpende onderdeel door zijn eigen elastische grens gaat, waardoor een spankracht ontstaat die mechanisch nooit kan worden gerealiseerd. Kleine toleranties zijn mogelijk dankzij het terugveereffect van verschillende materialen. Daarnaast wordt de verbinding contactloos gemaakt met alle voordelen van dien.

“De EMPF technologie is betaalbaar en betrouwbaar voor alle markten waarin wordt gelast, gesoldeerd en gelijmd”, aldus Jeroen. “Op onze machine kunnen wij ontwikkelprojecten vormgeven. Wij voegen onze kennis van de EMPF-technologie samen met de applicatiekennis van de klant en komen zo tot werkbare oplossingen. Als de klant vervolgens een eigen machine wil integreren in zijn productieproces, produceren wij de EMPF-machines. Maar nu is het eerst zaak om de technologie bekendheid te geven en te laten zien dat het echt een milieuvriendelijk alternatief is voor conventionele verbindingsprocessen. Wij nodigen daarom geïnteresseerden zeker uit met ons in gesprek te gaan en te onderzoeken of dit proces geschikt is voor hun verbindingen.”

Interesse in Pulseform?

Het Applicatiecentrum wordt gerund door engineers van Blue Engineering. wanneer u interesse heeft om de machine in werking te zien, dan kunt u contact opnemen via het contactformulier op www.pulseform.com of via j.rondeel@blue-engineering.nl. Hieronder vindt u reeds een kleine impressie van de werking van de machine.